Smacznego kochani :)
Składniki :
- 6 dużych kiełbas " białych "
- Opakowanie ciasta francuskiego
- Kminek
- Opakowanie Serka topionego w plastrach ( czysty lub np. z ziołami )
- 6 bardzo cienkich plastrów sera żółtego ( ementaler , gouda ... co macie )
- Natka pietruszki
- 1 jajo
Papier do pieczenia.
Przygotowanie :
Kiełbasę białą obgotowujemy ok 25 min , studzimy i pozbawiamy osłony ( flaka)
Ciasto francuskie rozwałkowujemy , kroimy na 6 dużych jednakowych prostokątów.
Kiełbasę biała zawijamy plasterkiem sera żółtego kładziemy na prostokącie ciasta francuskiego , posypujemy kminkiem i zawijamy jeszcze raz serem topionym. Powoli zawijamy cala kiełbaskę w cieście francuskim , zawijamy końce , układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Z każda kiełbaska postępujemy tak samo. Ułożone na blasze kiełbasy z ciastem , nacinamy co ok 2 cm, smarujemy rozmąconym jajem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Pieczemy ok 35 min . Przy podaniu posypać pietruszka zielona.
U nas podajemy zawsze dodatkowo dip koperkowo-czosnkowy. Pycha ! :)
Smacznego :)
Zapraszam do komentowania :)
Oryginalny sposób na białą kiełbasę, a ostatnio szukałam jakiegoś nowego pomysłu właśnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://mopswkuchni.wlodarczyki.net/
Hehe:) Ciesze się , ze trafiłam :) Pyszna jest ta przekąska:) Pozdrawiam.
UsuńUwielbiam te Twoje cuda :) Ella
OdpowiedzUsuńMilo mi Eluś :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa , ja też szukałam ostatnio czegoś nowego na stół wielkanocny :) Dziękuje. Molly
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo , ze bylam pomocna :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzukałam nowych przepisów na białą kiełbasę i sam mnie znalazł:) Bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze ,mam nadzieje ,ze sie przyda ;-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń