sobota, 24 marca 2012

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i szynką .

Smaczne i wcale nie ciężkie danie. Polecam gdy nie ma za bardzo czasu a rodzina woła jeść :)
U nas jedzenie to rytuał wiec musi być dużo pysznie i w miarę szybko .


Składniki :


  •  10 średnich ziemniaków
  • 25 dag kiełbasy ( obojętnie jakiej )
  • 20 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżeczka maki pszennej
  • 25 dag żółtego sera
  • sol , pieprz , oliwa
  • według gustu można dodać koperek lub pietruszkę zieloną.


Naczynie żaroodporne.

Przygotowanie :

Ziemniaki obieramy i myjemy.Kroimy na dwie połówki i wydrążamy wzór łódeczki .
Gotujemy ok 15-18 min w osolonej wodzie.

Farsz :
Kroimy cebulkę i szklimy na oliwie .
Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i kiełbasę. Doprawiamy sola i pieprzem.
Mielimy przez maszynkę.

Każdego ziemniaka napełniamy farszem i wkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwa.
Śmietanę mieszamy z maka i zalewamy nią ziemniaki. Na koniec całość posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy 25-35 min w temperaturze 190 st. C

Smacznego :)













Smacznego :)
Zapraszam do rozmowy :)

9 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i do tego jak efektownie :-) Można nimi zastąpić klasyczne ziemniaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Zwyczajne składniki a zupełnie inne danie :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Wiesz co? Nie nadazam za Toba:)) Faktycznie gotujesz spiewajaco, lekko i z pasja:)) Zdjecia fachowe...cholera no...szybka jestes:))) Jeszcze tego lososia nie przerobilam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) A tu Święta Wielkanocne za pasem :) Spróbuj parę rzeczy , naprawdę warto :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Bardzo mi się podoba ta opcja :) Radek

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli wpisujesz się anonimowo , bardzo Cie proszę o podpisanie się choć z imienia . Będzie mi milo gdy będę wiedziała komu odpowiadam :) Dziękuję za komentarze .Janitta

Polub mnie na FB :)