Przepis ten jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam i zawsze się sprawdza.
Składniki na pączki :
- 0,5 kg mąki
- 125 dag cukru
- 150 dag masła
- 5 jajek
- 0,5 litra mleka
- 5 dag drożdży ( świeżych )
- sól
- Olej i margaryna do smażenia.
Przygotowanie :
Z ciepłego ( nie gorącego) mleka , drożdży i połowy mąki wykonać rozczyn.Odstawić na ok godzinę w ciepłe miejsce ,aż trochę podrosną.Dodajemy roztrzepane jajka, cukier,sól,resztę mąki i rozpuszczone i ostudzone masło.Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia - ok 30 min. Gdy wyrośnie odkrawamy po kawałku formujemy placek i nakładamy do środka budyń. Z placka tworzymy "sakiewkę" a następnie formujemy kulkę.Kulki układaj na posypanej mąką blasze.Przykryj i pozostaw do podrośnięcia. Kiedy podrosną smaż na gorącym oleju nakłuwając je delikatnie by dobrze dosmażyły się w środku.Polać lukrem,lub posypać cukrem pudrem.
Składniki na budyń :
- 0,5 l mleka
- 15 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 8 dag mąki
- 5 żółtek
Przygotowanie :
Mąkę wymieszać z częścią cukru i cukru waniliowego - rozprowadzić częścią mleka , dodać żółtka - wymieszać. Pozostałą część mleka zagotować-dodać cukier - dodać rozprowadzone mąką żółtka z mlekiem i mieszając zagotować.Pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego:)
Pyszota!:)Ella
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńI tez tak smakuje :)
UsuńNo ,Justyna poszalałaś.Pączki wyszły super.A co do przepisu to robie ciasto podobnie jak ty.I rzeczywiście zawsze wychodzą piękne pączki.
OdpowiedzUsuńJola Plottke
Większość przepisow jest podobna Jolus :)Buziole:)
UsuńOjej:) Ale nabrałam ochoty na te pyszności...aaa:) Małgosia.
OdpowiedzUsuńNo to do roboty:)Buziole
UsuńCzy Ty masz męża?? :P bo jakby co idę jak dym:) Radek.
OdpowiedzUsuńPosiadam takowego - zacny model :-)Pozdrawiam.
UsuńJutro robię pączki z Twojego przepisu:) Kama
OdpowiedzUsuńCzekam na relacje jak wyszły:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA po co dodajesz margarynę do smażenia? Wystarczy przecież sam olej - margaryna to sztucznie utwardzony tłuszcz roślinny, nie widzę sensu ponownego roztapiania i dodawania do oleju, który sam w sobie jest zdrowy.
OdpowiedzUsuńMargaryna często zapobiega szybkiemu przypalaniu oleju.Pozdrawiam.
UsuńA jak chce do budyniu (budynia) dodac whisky to w ktorym momencie powinnienem to zrobic? Cinek :-)
OdpowiedzUsuńZależy ile tego whisky chcesz wlać ??:)
UsuńZrobiłam i są pyszne :) Dziękuję ,muszę wypróbować inne Twoje przepisy :-) Atinka
OdpowiedzUsuńSuper :) Bardzo się ciesze:) Zapraszam:)
OdpowiedzUsuńJutro korzystając z Twojego przepisu będę robić pączusie na tłusty czwartek! :D wyglądają super w Twoim wykonaniu :) Zapraszam też do mnie na bloga, choć nie jest o tematyce kulinarnej ;)
OdpowiedzUsuńJuz byłam kochana i będę odwiedzać z mila chęcią :)Powodzenia w pieczeniu pączków :)
OdpowiedzUsuńWłasnie skonczylam. Sa pyszne ;)Musze je schowac bo nie wytrwają to jutra ;)
OdpowiedzUsuńHahah:) Bardzo się ciesze :) Ja jestem w trakcie robienia porcji na jutro - tym razem z konfitura śliwkową:)
UsuńPączusie pyszne i piękne.♥☺ (: A czy da się zrobić takie z czekoladowym budyniem? Jak tak to trzeba dosypać do niego kakao, wiórki czekoladowe czy co? A można coś dodać do budyniu np.wiórki kokosowe?
OdpowiedzUsuńJasne,że tak. Nadzienie do pączków ogranicza tylko wyobraźnia :) Pozdrawiam i smacznego Tłustego czwartku :)
UsuńHejka Janitta!!! Jestem Karolina. Naprawdę bardzo dziękuję za przepis, pączki wyszły świetne i pięknie wyglądają z posypką (: Dołączam się do pytania: czy można zrobić tam budyń czekoladowy?
OdpowiedzUsuńJak wyżej :)
UsuńWitam, ile pączków wychodzi z przepisu powyżej ? Pozdrawiam :) <3
OdpowiedzUsuńDuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo ;D
UsuńO tak - potwierdzam. Wystarczy na wykarmienie wielu łasuchów :)
Usuń:)
Usuń1 dag = 10g
OdpowiedzUsuńBrakuje octu lub alkoholu!
Nigdy nie dodaje alkoholu ani octu do pączków. Ten wykrzyknik jest tu zbędny.
OdpowiedzUsuńile ma być tego cukru? czy aby na pewno 125 dag
OdpowiedzUsuńciasto zrobione zgodnie z przepisem i podanymi miarami nadaje się na naleśniki niestety, nie wiem co jest źle przepis czy ja coś robię nie tak
OdpowiedzUsuńThe King Casino - Ventureberg
OdpowiedzUsuńThe King Casino is https://octcasino.com/ owned by British casino 스포츠 토토 사이트 operator Crown Resorts and operated by 도레미시디 출장샵 Crown Resorts. It https://deccasino.com/review/merit-casino/ is ventureberg.com/ owned by British ADDRESS: CASTLE