Składniki :
- 3 suszone grzybki
- 50 dag kiszonej kapusty
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 szklanki bulionu grzybowego
- 2 duże cebule
- sól , pieprz,kminek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 10 dag boczku wędzonego
- 2 jaja
- Bułka tarta
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Grzyby zalej wrzątkiem ( 1/2 szklanki) i pozostaw by zmiękły. Kapustę opłucz zimną wodą odcedź i włóż do garnka. Dodaj ziele angielski,kminek, majeranek i liście laurowe. Zalej bulionem i wodą z grzybów - dolej wody by kapusta była przykryta.Duś na małym ogniu do miękkości. Usmaż pokrojony boczek,zeszklij cebulę i dodaj do kapusty. Wymieszaj i duś dalej.Po ok 15 min zrób zasmażkę z masła i mąki i dodaj to kapusty.Wymieszaj ,zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia na durszlaku - by jednocześnie się odcedzała.Zawartość durszlaka zmiel maszynką , dopraw solą i pieprzem.Wbij dwa jaja i dodaj tyle bułki tartej by móc formować kotleciki.Panieruj w bułce tartej i smaż na złoto.Kotleciki pasują i do ziemniaczków i do sałatki. Jak kto woli. Dla osób nie jadających mięsa - wersja bez boczku.
Smacznego:)
Jak nam się znudzi schabowy lub mielone,,polecam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kapustę kiszona. Chętnie wypróbuje :)Ella
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem czy Ci zasmakuje :) Buziol:*
UsuńCiekawie to wygląda ;) Małgosia
OdpowiedzUsuńI smakuje :) Pozdrawiam:)
Usuń