W smaku , ze względu na duża ilość oryginalnych przypraw jest odrobinę podobne do piernika lub ciasta marchewkowego . Jest również mokre tak jak marchewkowe, jednak po kilku sekundach od ugryzienia , zaczynamy odczuwać lekkie pieczenie na podniebieniu - przyjemne :) Gratka dla wielbicieli mieszania takich smaków jak np. czekolada i chili :)Babka ta ma węgierskie pochodzenie .
Polecam :)
Składniki :
- 100 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 jaja
- 1/4 szklanki mleka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka zmielonego białego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki roztartej gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki roztartych goździków.
- Bułka tarta i masło do nasmarowania blachy.
Mała blacha keksowa.
Przygotowanie :
Nagrzewamy piekarnik do 180 st C
Smarujemy blachę i oprószamy bułką tartą.
Ucieramy masło z cukrem na jednolita gładką masę , dodajemy jajko,mieszamy dokładnie aż się rozprowadzi , dodajemy drugie - dalej mieszając.Dodaj mleko i wymieszaj .
Połącz wszystkie suche składniki :
Mąkę, proszek do pieczenia , sodę , pieprz , gałkę , cynamon , goździki i imbir - przesiej je i delikatnie połącz z reszta składników.
Przelej ciasto do formy , piecz ok 45-60 min w temperaturze 180 st C.
Po 45 min sprawdź patyczkiem czy ciasto jest mokre , jeżeli tak piecz jeszcze 15min .
Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem . Można podawać lekko cieple ,np. z lodami i bita śmietaną.
Smacznego :)
Zapraszam do komentowania :)
Biorę udział w akcji :
Genialne ! :) Jesteś wielka:) Ella
OdpowiedzUsuńHahah:) Bez przesady:)Buzia
UsuńMmm. Lubię korzenne smaki:)
OdpowiedzUsuńJeśli mogę: Bardzo!
proszę o udział w badaniach osoby 18-30, najlepiej mieszkające z rodzicami, ale niekoniecznie(!) Będę wdzięczna za udostępnianie na swojej tablicy lub wysyłanie do znajomych:).
http://www.facebook.com/events/358503757495487/
Nie lubię spamowania ,ale rozumiem , ze to ważne dla Ciebie.
Usuńa to interesująca baba z niej:)
OdpowiedzUsuńHehe:) Otóż to :)Prawdziwa kobieta - słodka i ostra :P Pozdrawiam
UsuńBardzo ciekawa i zaskakująca babka :) Cieszę się, że chcesz dodać ją do akcji wielkanocnej, ale nie mogę jej zaakceptować, dopóki nie spełni wymogów akcji (banerek lub link w przepisie)
OdpowiedzUsuńBanerek jest z lewej. Nie wiem jak się dodaje go do posta. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoże być też po prostu link. Ale już wyjaśniam jak dodać banerek: kiedy piszesz notkę na blogu, zmień zakładkę okienka w którym piszesz na "edytuj kod HTML". Tam wklejasz kod banerka, następnie wracasz z powrotem w zakładkę "Nowy post" i baner się wyświetli:) Jak klikniesz na niego, możesz zmienić jego wielkość (np. zmniejszyć go). Gdy notka jest gotowa, publikujesz ją i voila! Gotowa notka z banerkiem :)
UsuńPozdrawiam!
Bardzo dziękuję za pomoc :) Zrobione .
OdpowiedzUsuńSuper :) Już dodałam do akcji :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń