Danie jest pyszne i zdrowe a przede wszystkim niskokaloryczne.Na początku mówiłam sobie , że jest zbyt banalne na bloga ale po prośbach znajomych muszę je tu umieścić :) Dla mnie , łosoś norweski jest królem wśród ryb , bez względu na to czy podamy go jako najbardziej wykwintne danie , czy w najprostszy sposób tak jak tutaj - nigdy nie traci swojej wspaniałości :)
Składniki :
0,5 kg łososia norweskiego
2 czerwone papryki
kalafior
brokuł
1,5 łyżki stołowej ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
pół cytryny
sól
Przygotowanie :
Jeżeli nie posiadamy parowara musimy zaopatrzyć się w nakładkę uniwersalną do gotowania na parze.
Łososia umyć , natrzeć wyciśniętym czosnkiem i ziołami. Skropić cytryną i odstawić do lodówki na 10 min.
Paprykę oczyścić i sparzyć , kalafior i brokuł umyć i podzielić na różyczki.
Do pierwszej miski wsadzam warzywa do drugiej łososia.
Parowar ustawiam na 18 min. Po skończeniu układam warzywa na talerzu i lekko solę zmieloną solą morską. W nakładce na garnek , danie to robi się szybciej - ok 9-12 min.
Polecam- obiad szybki i dietetyczny.
Na deser robię często jabłko lub gruszkę z cynamonem - również z parowara :)
Smacznego!
Pora kupić parowar bo wygląda genialnie :)Ella
OdpowiedzUsuńHeheh:) I jest pyszne:)
UsuńTeż ostatnio robiliśmy łososia na parze :) http://www.kuchennedyfuzje.pl/danie-glowne/ryby/filet-z-lososia-gotowany-na-parze-z-jajkiem-w-koszulce/
OdpowiedzUsuńNo proszę:) Chętnie zajrzę:)
Usuńświetna sprawa i jaka oszczędność czasu:) Super blog:)Agnes
OdpowiedzUsuńO tak! :) z przygotowaniem 25 min:) Dziękuję i zapraszam częściej :)
OdpowiedzUsuńPrzeglądałam ostatnio mnóstwo przepisów z łososiem,ale na zadnym sie tak nie obśliniłam :) Wszystko to co uwielbiam a i zmotywowałaś mnie tymi 6 kilogramami :)Zazia
OdpowiedzUsuńHahah:) Ciesze sie bardzo:) Powodzenia:)
UsuńDania z parowaru są naprawdę pyszne>
OdpowiedzUsuńOtóż to,dlatego nie rozumiem dlaczego wciąż tak wiele ludzi broni się przed parowaniem:) Pozdrawiam.
UsuńWygląda przepysznie:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńI tez tak smakuje :) Pozdrawiam również:)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się taki sposób podania łososia:) Wygląda bardzo smakowicie :) Małgosia.
OdpowiedzUsuńDziękuję,milo mi:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i jestem również przekonany, że na pewno tak samo smakuje. Polecam również wykonanie łososia z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/krakersy-z-nasion-z-wedzonym-lososiem-mowi-z-zielonym-serkiem-i-piklami-warzywnymi/i jestem pewny, że każdemu zasmakuje to rybne danie.
OdpowiedzUsuń