Składniki :
- Arkusz ciasta francuskiego ( może być mrożone)
- 150 g startego ostrego sera ( najlepiej typu Ementaler 27% tł. )
- 1 łyżka stołowa kminku
- 1 puszka , bądź słoiczek filecików anchois
- 1 żółtko
- sól,pieprz
- Olej lub oliwa do posmarowania blachy.
Standardowa blacha do piekarnika.
Przyrządzenie:
Rozgrzać piekarnik do 180st . Nasmarować tłuszczem blachę . Rozłożyć ciasto francuskie.Posmarować je rozmąconym żółtkiem.Ostrym nożem delikatnie ponacinać paski wzdłuż i jeden w poprzek ciasta.W tym miejscu paluchy będą się łamać po upieczeniu.Fileciki anchois pokroić na cieniutkie plasterki. Całe ciasto posypać startym serem.Połowę ciasta posypać kminkiem , pieprzem i solą. Na drugiej połowie układamy fileciki anchois pilnując ich ilości ( od tego zależy jak słone będą paluchy) i posypać świeżo zmielonym pieprzem.Piec ok 15 min , czekając aż paluchy się przyrumienią. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim paluchy do ostygnięcia. Po wyjęciu połamać je wzdłuż naciętych linii.
Ja robię do nich jeszcze dip czosnkowy - ale to wg. uznania.
Smacznego:)
Zapraszam do komentowania.
:)
O! a dziś mam gości super!:) Ella
OdpowiedzUsuńHahah:) No to trafiłam:) Pozdrowienia i miłego wieczoru z gośćmi:)
OdpowiedzUsuńNie znoszę anchois i dlatego ciesze się , ze zrobiłaś druga wersje dla takich jak ja :) wypróbuje te z papryka:) Zazia
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo.Anchois jest specyficznym przysmakiem - wiec to całkiem zrozumiale , ze nie każdy lubi.Ja lubię małych ilościach raz na jakiś czas:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Częstuję się kilkoma, ok?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ależ proszę-smacznego:)
OdpowiedzUsuń