Składniki:
- 200 g startego żółtego sera typu Cheddar (może być też Ementaler)
- 2 cebule
- 3 łyżki śmietany ( kremówki albo do zup)
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła ( do posmarowania grzanek )
- 3 łyżki półwytrawnego czerwonego wina
- 1 litr rosołu wołowego ( może być z kostki )
- z tego litra rosołu odlejcie od razu niecałą połowę szklanki
- ok 8 kromeczek grzanek kupnych (sucharów , lub chleba tostowego)
- 2 ząbki czosnku
- sól , pieprz
- Natka pietruszki i kopru.
Przygotowanie :
Bulion przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia.W tym czasie zrumienić drobno posiekaną cebulkę na oliwie ( nie przysmażając jej za bardzo) Do cebulki dodajemy mąkę cały czas mieszając , po ok minucie zalewamy to bulionem ze szklanki ( który wcześniej odlaliśmy ).Cały czas mieszając czekamy aż bulion wyparuje. Tak przygotowaną zasmażkę, wlewamy do wrzącego bulionu. Gotujemy ok 5 min na dużym ogniu.Zmniejszamy ogień i powoli cały czas mieszając dodajemy starty ser. Czekamy aż się całkowicie rozpuści. Zdejmujemy garnek z gazu , dolewamy wino i mieszamy . Na koniec delikatnie dodajemy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Grzanki wcześniej nasmarować masłem , natrzeć czosnkiem i odgrzać w piekarniku lub na patelni. Zupę przyozdabiamy pietruszką i koperkiem , na wierzch kładziemy ciepłą grzankę.
Smacznego ! :)
Zapraszam do komentowania .
:)
Pyszota! dziś próbuje ! :) Ella
OdpowiedzUsuńWyszła genialna!:) niedługo powtórka bo moje chłopaki chcą więcej:) Dziękuję za super przepis! Buziole.Ella
UsuńCzekam na wynik:)Buziole:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę kochana:) Pozdrawiam
UsuńAle smacznie wygląda , muszę wypróbować:)Zazia
OdpowiedzUsuńJest pyszna:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWidzimy, że idziemy w podobnym rytmie kulinarnym :D
OdpowiedzUsuńhttp://www.kuchennedyfuzje.pl/zupy/zupa-cebulowa-z-serem-gruyere/
Heheh:)
OdpowiedzUsuńzupa serowa, hmm, dawno nie robiłam
OdpowiedzUsuńJest genialna :)
OdpowiedzUsuń