Składniki:
0,5 kg sera Feta ( kanapkowo-sałatkowy ,dobrej jakości )
5 jaj
1 Opakowanie ciasta francuskiego.
25 dag szynki
25 dag żółtego sera
15 dag boczku ( gotowanego)
natka pietruszki
pieprz
oliwa
Naczynie żaroodporne.
Składniki na sałatkę :
12 pomidorków koktajlowych
1 duży zielony ogórek
1 cebula ( dymka )
Suszona bazylia
Oregano.
Oliwa.
Przygotowanie :
Małą łyżeczkę oliwy wlać do naczynia i dokładnie pędzelkiem rozprowadzić po ścianach i dnie.
Ciasto francuskie przekroić na pół , delikatnie rozciągnąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym ( warto rozciągnąć je na ścianki - tyle ile się da ). Ser feta posiekać i wrzucić do głębokiego naczynia , rozmącić jaja i zmieszać z feta. Ser , szynkę i boczek pokroić w drobne kostki , dodać do masy serowej. Posiekać natkę pietruszki wrzucić do reszty składników , dodać pieprzu do smaku i wszystko dokładnie wymieszać .
Ułożyć farsz na cieście , bardzo dokładnie i równo rozprowadzając. Nakryć drugą częścią ciasta francuskiego starając się szczelnie połączyć dol i gore ciasta ( brzegami )
Wstawiamy Tiropite do piekarnika nagrzanego do 180 st C. na czas 45-50 min.
W tym czasie myjemy i kroimy pomidorki koktajlowe , ogórka i cebule. Mieszamy razem , obsypujemy suszona bazylia i oregano. Na koniec dodajemy łyżkę oliwy i delikatnie mieszamy .
Smacznego :)
:)
Komentarze otwarte dla wszystkich , zapraszam :)
Czad :) Musze spróbować . Robiłam dziś Twój makaron z pesto i w domu zwariowali :) Tiropite tez wypróbuje :) Buzia .Ella
OdpowiedzUsuńPolecam , to trochę spolszczona wersja ale smaczna, uważaj tylko by nie nasmarować za mocno oliwa dna naczynia , bo wtedy ciasto nie chce się dopiec . Buziole :)
OdpowiedzUsuńTo chwila prawdy . Dziś robię Tiropite z Twojego przepisu.Zaznaczam,ze kucharka ze mnie tragiczna.Zosia
OdpowiedzUsuńDaj znać jak poszło:)
OdpowiedzUsuńWyszła pyszna a moi chłopcy pocałowali mnie za pyszny obiad ! dziękuje kochana! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo i gratuluje :)
OdpowiedzUsuńmam pytanko: najlepiej smakuje na zimno czy na cieplo?:)
OdpowiedzUsuńpodzrawiam,
Alicja
Na zimno .Zdecydowanie,i lepiej się kroi:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń