czwartek, 23 lutego 2012

Grecka zapiekanka czyli Tiropita (τυρóπιτα )

Przepis znaleziony w starym zeszycie z dawnych  podroży , przywiozłam ich wiele i teraz zaczynam tam znowu zaglądać . Smacznie i nieco egzotycznie. Podaje ja z sałatką z pomidorków , ogórka i cebuli.

Składniki:

0,5 kg sera Feta ( kanapkowo-sałatkowy ,dobrej jakości )
5 jaj
1 Opakowanie ciasta francuskiego.
25 dag szynki
25 dag żółtego sera
15 dag boczku ( gotowanego)
natka pietruszki
pieprz
oliwa
Naczynie żaroodporne.

Składniki na sałatkę :

12 pomidorków koktajlowych
1 duży zielony ogórek
1 cebula ( dymka )
Suszona bazylia
Oregano.
Oliwa.


Przygotowanie :
Małą łyżeczkę oliwy wlać do naczynia i dokładnie pędzelkiem rozprowadzić po ścianach i dnie.
Ciasto francuskie przekroić na pół , delikatnie rozciągnąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym ( warto rozciągnąć je na ścianki - tyle ile się da ). Ser feta posiekać i wrzucić do głębokiego naczynia , rozmącić jaja i zmieszać z feta. Ser , szynkę i boczek pokroić w drobne kostki , dodać do masy serowej. Posiekać natkę pietruszki wrzucić do reszty składników , dodać pieprzu do smaku i wszystko dokładnie wymieszać .

Ułożyć farsz na cieście , bardzo dokładnie i równo rozprowadzając. Nakryć drugą częścią ciasta francuskiego starając się szczelnie połączyć dol i gore ciasta  ( brzegami )
Wstawiamy Tiropite do piekarnika nagrzanego do 180 st C.  na czas 45-50 min.

W tym czasie myjemy i kroimy pomidorki koktajlowe , ogórka i cebule. Mieszamy razem , obsypujemy suszona bazylia i oregano. Na koniec dodajemy łyżkę oliwy i delikatnie mieszamy .

Smacznego :)








:)

Komentarze otwarte dla wszystkich , zapraszam :)

8 komentarzy:

  1. Czad :) Musze spróbować . Robiłam dziś Twój makaron z pesto i w domu zwariowali :) Tiropite tez wypróbuje :) Buzia .Ella

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam , to trochę spolszczona wersja ale smaczna, uważaj tylko by nie nasmarować za mocno oliwa dna naczynia , bo wtedy ciasto nie chce się dopiec . Buziole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To chwila prawdy . Dziś robię Tiropite z Twojego przepisu.Zaznaczam,ze kucharka ze mnie tragiczna.Zosia

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszła pyszna a moi chłopcy pocałowali mnie za pyszny obiad ! dziękuje kochana! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi milo i gratuluje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam pytanko: najlepiej smakuje na zimno czy na cieplo?:)
    podzrawiam,
    Alicja

    OdpowiedzUsuń
  7. Na zimno .Zdecydowanie,i lepiej się kroi:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli wpisujesz się anonimowo , bardzo Cie proszę o podpisanie się choć z imienia . Będzie mi milo gdy będę wiedziała komu odpowiadam :) Dziękuję za komentarze .Janitta

Polub mnie na FB :)