Danie to poznałam dawno temu od pewnego Marco Pasquale , przemiły Włoch którego w zamian za ten przepis, nauczyłam robić pierogi ze szpinakiem :) po malej modyfikacji jadamy je tak :)
Składniki :
2,5 szklanki makaronu farfalle ( może być mały kolorowy , może być zwykły duży)
1,5 szklanki makaronu fusilli (kolorowe świderki)
3 papryki w rożnych kolorach.
3 duże pomidory
1 szklanka oliwek zielonych .
2 średnie cebule .
1 łyżeczka Curry
2 łyżki stołowe zielonego pesto ( my robimy sami , ale może być kupne )
1,5 łyżeczki kminku
Naczynie żaroodporne
Oliwa
Przygotowanie :
Makaron ( oba razem) gotujemy al dente , zlewamy i polewamy zimna woda by się nie posklejał.
Nastawiamy piekarnik na 180 st C.
Cebulkę szklimy na patelni , dodajemy pokrojone pomidory ( ja obieram ze skorki , ale to wg gustu ), mieszamy , dodajemy pokrojone papryki , dusimy 2 min , dodajemy przekrojone na polówki oliwki. Dusimy całość pod przykryciem ok 8 min, na średnim ogniu. Dodajemy kminek, curry i pesto. Mieszamy i dusimy jeszcze 5-8 min.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy makaron , zalewamy duszonymi warzywami z pesto , mieszamy , przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 15 - 20 min. Można posypać świeżą bazylia ..mniam :)
Smacznego :)
Pozdrawiam :)
Ojej ! nie znałam tego dania , mam obiad na jutro :) Pozdrawiam Ella.
OdpowiedzUsuńCiesze sie Elusiu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam.Mam pytanie.Na ile mniej więcej osób jest ta porcja ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ tych składników u nas najada się 5 osób.Pozdrawiam ;)
Usuń