Składniki:
- 1 duża cebula ( biała )
- 1 duże czerwone jabłko.
- ok 200 g serka ziołowego ( twarożku kanapkowego)
- 2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka maki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 jaja
- oliwa
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- sol
- pieprz
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 st C , blachę wykładamy pergaminem do pieczenia.
Nadzienie :
Cebule kroimy w piórka i szklimy na oliwie , ok 8 min . Jabłko oczyszczamy z gniazda , kroimy na trójkąciki dodajemy do cebuli i dusimy jeszcze 5 min. Jabłka i cebule zdejmujemy z gazu odstawiamy do wystudzenia.
Twarożek ziołowy mieszamy z jajkiem i mąką doprawiamy sola , pieprzem i majerankiem. Masę twarożkową mieszamy z jabłkiem i cebula.Na koniec dodajemy posiekane orzechy.
Ciasto rozwałkowujemy , kroimy na kwadraty o boku ok 10 cm .Na połowie kwadratów zrób delikatne nacięcia ,nie rozkrawając płatów ciasta do końca. Na nie ponacinanych kwadratach układamy porcje farszu , przykrywamy naciętym kwadratem i smarujemy drugim jajem. Pieczemy w piekarniku w 200 st C , ok 25-30 min.
Smacznego.
Zapraszam do komentowania :)
Wygląda smakowicie! Trzeba to wypróbować!
OdpowiedzUsuńPolecam , naprawdę smaczne :)Ps. Podpisz sie prosze choć imieniem , milo mi będzie wiedzieć do kogo mowie :)
UsuńPyszne , uwielbiam te Twoje dzieła :) Ella .
OdpowiedzUsuńDziękuje Elusiu :)
OdpowiedzUsuń