wtorek, 28 lutego 2012

Ciastka z jabłkiem , cebulą i majerankiem.

Kolejny przepis z mojego kajecika-podróżnika :) Nieco kontrowersyjny zestaw składników sprawia , ze ciastka są inne , ale przepyszne. Świetnie sprawdzają się jako podwieczorek , lub jako szybkie śniadanie. Wyśmienite na zimno i na ciepło. Przepis przywiozłam  ze wspanialej francuskiej Alzacji ...

Składniki:
  • 1 duża cebula ( biała )
  • 1 duże czerwone jabłko.
  • ok 200 g serka ziołowego ( twarożku kanapkowego)
  • 2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka maki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 jaja
  • oliwa
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • sol
  • pieprz



Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 st C , blachę wykładamy pergaminem  do pieczenia.

Nadzienie :
Cebule kroimy w piórka i szklimy na oliwie , ok 8 min . Jabłko oczyszczamy z gniazda , kroimy na trójkąciki dodajemy do cebuli i dusimy jeszcze 5 min. Jabłka i cebule zdejmujemy z gazu odstawiamy do wystudzenia.
Twarożek ziołowy mieszamy z jajkiem i mąką doprawiamy sola , pieprzem i majerankiem. Masę twarożkową mieszamy z jabłkiem i cebula.Na koniec dodajemy posiekane orzechy.
Ciasto rozwałkowujemy , kroimy na kwadraty o boku ok 10 cm .Na połowie kwadratów zrób delikatne nacięcia ,nie rozkrawając płatów ciasta do końca. Na nie ponacinanych kwadratach układamy porcje farszu  , przykrywamy naciętym kwadratem i smarujemy drugim jajem. Pieczemy w piekarniku w 200 st C , ok 25-30 min.

Smacznego.












Zapraszam do komentowania :)

4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie! Trzeba to wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam , naprawdę smaczne :)Ps. Podpisz sie prosze choć imieniem , milo mi będzie wiedzieć do kogo mowie :)

      Usuń
  2. Pyszne , uwielbiam te Twoje dzieła :) Ella .

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli wpisujesz się anonimowo , bardzo Cie proszę o podpisanie się choć z imienia . Będzie mi milo gdy będę wiedziała komu odpowiadam :) Dziękuję za komentarze .Janitta

Polub mnie na FB :)