Serek mascarpone to kolejny cud , podobnie jak ciasto francuskie. Można go przyrządzić na słodko , słono , ostro - jak nam pasuje.
Składniki :
- 500 g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 125 g cukru
- 150 g jagód
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy lub laska wanilii
- kilka listków świeżej mięty.
Przygotowanie :
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Serek mascarpone utrzeć drewnianą łyżką by stał się puszysty ( po wyjęciu z opakowania jest zbity ) Połączyć żółtka i serek . Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić do lodówki na 10 min . W tym czasie jagody zblendować lub zmiksować z cukrem pudrem. Miętę opłukać , oderwać kilka listków. Na dno szklanek układać mus serowy , na to jagody i ponownie mus serowy . Polać resztą jagód , przyozdobić miętą i odstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Latem możemy używać owoców sezonowych ( truskawki , maliny , wiśnie ) Zimą te które dostępne są jako mrożone.
Smacznego ! :)
:)
O jaaacie !! jak to pysznie wygląda :))Muszę wypróbować ten deser :) Ella
OdpowiedzUsuńJest naprawdę genialny :) Jutro znowu będę go robić :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego. Mam deser na niedzielne popołudnie ;)Małgosia.
OdpowiedzUsuńHeheh:) Na pewno się nie zawiedziesz:)
Usuńsmakowicie wygląda muszę jak najszybciej go zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńJakie to proste a wygląda tak smacznie ;)Tala
OdpowiedzUsuńOtóż to kochana:) Pozdrawiam.
UsuńJak to mowi moja kolezanka dla ktorej gotowanie to czarna magia -nareszcie cos czego nie moge spalic ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHahah:) O tak , tez mam takie znajome :) Pozdrawiam nieznajomego/mą :)
UsuńMoja pięciolatka kręci nosem na wszystko , zrobiłam wczoraj ten deser i zjadła go migiem:-)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki z rozkoszą będę tu dalej zaglądać :-)Atinka
Bardzo mi milo:) Zapraszam:)
UsuńTaki sernik na zimno na szybko :) Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńHehe:) No można tak powiedzieć :) I tez tak smakuje :)
Usuńwygląda bosko :) lecę po jagody, mam nadzieję, że znajdę ;) pozdrawiam i zapraszam po dania na grilla http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/
OdpowiedzUsuńMniam :) Zaraz do Ciebie zajrzę :)
OdpowiedzUsuńPytanie o składnik nr 1 to pewnie głupie pytanie? Kropka jest, lecz treści brak. To może z grupy tych mądrzejszych: czy ten kremik będzie się nadawał do biszkoptu np, albo innego ciastka? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKropka wdarła się przypadkiem a i owszem- ja używam tej masy do tiramisu;) pozdrawiam
Usuń