Tłusty czwartek za dwa dni , czemu zamiast pączków nie zjeść kokosanek ??? :)
Składniki :
- 300 g wiórek kokosowych
- 12-15 szt pralin kokosowych ( jeżeli zdecydujecie się na Rafaello trzeba będzie dłubać migdały )
- 3 białka ( najlepiej schłodzone )
- 140 g cukru
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
Blacha i papier do pieczenia
Przygotowanie :
Nagrzewamy piekarnik do 160 st. Praliny miażdżymy w miseczce drewnianą łyżką.
Białka delikatnie solimy i miksujemy na sztywną pianę , pod koniec miksowania powoli i stopniowo dodajemy cukier . Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy skrobię. Na koniec dodajemy zmiażdżone praliny i wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko dokładnie drewnianą łyżką.
Miarką lub chochlą do lodów nakładamy średniej wielkości kokosanki na blachę wyłożoną papierem i wstawiamy do piekarnika.Redukujemy temperaturę do 140 st i pieczemy ok 30-35 min , aż będą rumiane.
Kokosanki zostawiacie w piekarniku do wystygnięcia.
Smacznego :)
:)
Nie pamiętam kiedy jadłam kokosanki:) Mniam.Ide do sklepu po produkty:P Ella
OdpowiedzUsuńHahah:) Poważnie ?? no to powodzenia i wyślij zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńWygladaja pysznie ;) Atinka.
OdpowiedzUsuńI tez tak smakują :)Pozdrawiam:)
UsuńFajny pomysł z tymi pralinami. Małgosia.
OdpowiedzUsuńTak jakoś mi przyszło do głowy , używam tez pralin to torta kokosowego:) Pozdrawiam:)
Usuńślicznie wyglądają a na pewno jeszcze lepiej smakują:)
OdpowiedzUsuńOtóż to kochana:)
UsuńOjej. Uwielbiam kokosanki ;)Jola.
OdpowiedzUsuńTeraz możesz sobie zrobić :)
UsuńMmm :)) smakowicie wyglądają :)) muszę kiedyś zrobić.. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSa pyszne :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń