Wracamy do pyszności , bo przecież je się nie tylko w Święta :)
Dziś pokaże Wam kolejny przepis przywieziony z Francji , Bułki są smaczne i chrupiące , zioła nadają im specyficzny smak . Warto posmarować je lekko ciepłe masłem czosnkowym - polecam :)
Składniki :
- 250 g mąki pszenna-razowa
- 0,25 torebki proszku do pieczenia
- 70 g startego żółtego sera
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka soli
- 0,25 litra piwa pszenicznego.
- 1 łyżka mleka
Duża blacha wyłożona pergaminem.
Przygotowanie :
Mąkę , proszek do pieczenia , zioła , sól i ser żółty wymieszać dokładnie ze sobą.Delikatnie wlać piwo ( uważajcie bo będzie się bardzo pienić ) energicznie zagniatamy ciasto. Z wyrobionego ciasta tworzymy rulon i kroimy go na 5-6 równych części. Wyrabiamy w rękach bułeczki z każdego odkrojonego kawałka i układamy na blasze.Nacinamy krzyżyki na każdej bułce i smarujemy mlekiem.
Wkładamy do zimnego piekarnika , ustawiamy 180st i pieczemy 30-35 min .
Smacznego :)
Z podanej porcji wychodzi ok 5-6 bułeczek , podczas robienia zdjęć piekłam podwójną porcję.
Zapraszam do komentowania ;)
Dziś próbuję - jak tylko wrócę z pracy :)Świetna sprawa . Pozdrawiam. Molly
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam :)
Usuńświetne!
OdpowiedzUsuńwarto usunąc weryfikację obrazkową...
Juz o tym mówiłaś,pozdrawiam.
UsuńBardzo interesujący przepis , pieczywo , zioła i piwo :) Lubie wszystko:) Pozdrawiam.Aga
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę to połączenie. Ciekaw jestem smaku .Pozdrawiam.Radek.
OdpowiedzUsuńchyba zostanę, Mimi, żarłokiem!!!
OdpowiedzUsuńściskam