czwartek, 23 października 2014

Kapusta po bawarsku



Dawno mnie tu nie było ale niestety wprost proporcjonalnie do wzrostu liczby członków mojej rodziny , ilość czasu się zmniejszyła :)

Dziś przepis na pyszną kapustę którą robię od wielu lat . Grono moich znajomych wciąż pyta o przepis - tak więc ... proszę kochani :)
Kapucha sprawdza się jako dodatek do codziennego obiadu , lub gdy niespodziewanie  wpadają goście - również Ci wybredni... Nawet gdy wpadnie teściowa to zapewniam Was ,że ta kapusta sprawi iż Jej twarzoczaszka na chwilę zamilknie :)))))


Składniki :

1 mała główka kapusty pekińskiej
1 mała główka białej kapusty
150 g wędzonego boczku
2 łyżki stołowe cukru
280 ml bulionu wołowego
4 łyżki stołowe octu winnego (  z białego wina )
1 łyżeczka kminku
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Przygotowanie :

Kapusty opłukać i pokroić na cienkie plastry.Dodać soli i pieprzu do smaku. Odstawić na 10 min.
Boczek pokroić w kostkę . Wrzucić na patelnie lub do woka bez tłuszczu . Mieszając czekać aż boczek sam wytopi swój tłuszcz.Dodać cukier i karmelizować go z boczkiem. Następnie dodajemy kapusty -  zasmażamy wszystko ok 10 min na średnim ogniu, co chwilę mieszając.Gdy kapusta się zasmaży dodajemy kolejno , majeranek,kminek,ocet winny i bulion.Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 20 min . Gdy kapusta się poddusi , zdejmujemy pokrywkę i ciągle mieszając na dużym ogniu czekamy aż kapusta odparuje wodę - ok 10 min . Podajemy z chlebem lub jako dodatek do pieczonych żeberek lub golonki.

Smacznego! :)




















Zapraszam do  komentowania - smacznego! :)


6 komentarzy:

  1. Ale ona pysznie wygląda!!!:) Nareszcie wróciłaś :)Ucałuj Twoje słodkie maleństwo :* Ella

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć kochana , no nie da sie ukryć,że minęło sporo czasu.Mały powoli daje mi chwilke w ciągu dnia,więc mam nadzieje,że zagoszczę na dobre. Buziaki.Kapusta jest pyszna!

      Usuń
  2. Jeszcze nie robiłam takiej kapustki, ale tak pysznie wygląda, że chyba spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda! Pozdrawiam aGusia

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli wpisujesz się anonimowo , bardzo Cie proszę o podpisanie się choć z imienia . Będzie mi milo gdy będę wiedziała komu odpowiadam :) Dziękuję za komentarze .Janitta

Polub mnie na FB :)