środa, 7 listopada 2012

Racuchy drożdżowe z jabłkami.

Witajcie kochani po długiej przerwie!

Odeszłam w końcu od szpachli , szlifierek i farb. Znowu wróciłam z wielką radością do mojego kucharzenia.
Dziękuję wszystkim którzy pytali się kiedy Nowe przepisy i nadal tu bywali.

Dzisiaj nowy a jakże wszystkim znany deser , pamiętam jak babcia robiła nam je wieczorami,wciąż zaznaczając,że musimy jeść bo tak marnie wyglądamy :) heheh...


Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1,5 szkl mleka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki stołowe cukru 
  • 30 g drożdży
  • 1 jabłko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia 


Przyrządzenie :

Mąkę przesiać.Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrami.Mleko podgrzać ( nie gotować ) i dodać do drożdży.Jajka roztrzepać i lekko osolić. Do masy drożdżowej dodać przesianą mąkę ,starte jabłko i jaja . delikatnie rozmieszać małą drewnianą łyżką lub gwiazdką., Odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę.
 Olej rozgrzać, pilnować żeby nie był za gorący - bo racuchy będą się szybko przypalać a w środku pozostaną surowe. W trakcie smażenia , warto nakłuwać je patyczkiem by "doszły" w środku.
Gotowe posypać cukrem pudrem ( obficie )
 Smacznego! :)

Zapraszam do komentowania i wklejania swoich propozycji modyfikacji przepisu :)















:)

22 komentarze:

  1. Nareszcie jesteś!:) Pyszności:) Ella

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem,ale długo mi zajmie odzyskanie moich cudnych czytaczy :( Mam nadzieje , ze wrócą prędko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super racuszki, mi się kojarzą ze świętami, zawsze były na naszym stole jak byłam mała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cos tym jest , u nas babcia robiła w ciemne zimne wieczory:)Zawsze znikały mgnieniu oka:)Pozdrawiam

      Usuń
  4. Ojeej..cale moje dzieciństwo!:)Anna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Heheh:) Ja tez , do tego dawno nie robilam:)Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Pyszne takie racuszki no ja uwielbiam z jabłkami mniam mniam :) smaku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lata nie jadłem racuchów! normalnie zakochałem się w Tobie! to zdjęcie na górze - zapomniałaś napisać jeszcze,że piękna kobieta... pozdrawiam.Radek

    OdpowiedzUsuń
  8. Milo mi ,ale w tej dziedzinie życia jestem już trwale zajęta :) Racuchy możesz teraz zrobić sam:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja jabłka kroję w kostkę :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwszy raz jadłam takie racuchy 7 lat u mojej przyszłej teściowej. Smakowały nieziemsko! Od tamtej pory sama takie robię. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kazdy z nas ma z nimi wspomnienia - to lubie:) Pozdrawiam.

      Usuń
  11. Właśnie robię racuszki z Twojego przepisu :) Ciasto narazie "rośnie".. ale już nie mogę doczekać się smażenia.... mmmm.. :D będzie zapewne pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znac jak wyjda :) Ciekawam Ci ja:) Buzi:)

      Usuń
  12. Właśnie robię racuszki z Twojego przepisu :) Ciasto narazie "rośnie".. ale już nie mogę doczekać się smażenia.... mmmm.. :D będzie zapewne pysznie :)

    Agata :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Racuszki wyszły przepyszne!!! Ciasto super urosło, racuszki były bardzo puszyste i znikały z talerza w szybkim tempie... :) Polecam!!!

    Agata :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo się cieszę , ja też zrobiłam wczoraj powtórkę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli wpisujesz się anonimowo , bardzo Cie proszę o podpisanie się choć z imienia . Będzie mi milo gdy będę wiedziała komu odpowiadam :) Dziękuję za komentarze .Janitta

Polub mnie na FB :)