poniedziałek, 12 listopada 2012

Domowe krakersy serowe .

Ostatnio szaleństwo serowe opanowało mojego bloga , ale nie bez powodu :)
Wysłałam do sklepu moją szanowną, ukochaną drugą połówkę po 20 dag sera żółtego, przyniósł prawie kilogram - żeby było na dłużej :) Nie lubię kiedy produkty długo leżą w lodówce , więc musiałam coś z tym serem zrobić :)Tak więc dziś krakersy .Są absolutnie idealne do wina lub piwa a w połączeniu z serem pleśniowym ...mniam! :)


Składniki :


  • 200 g startego żółtego sera Ementaler
  • 300 g  mąki pszennej
  • 150 g masła 
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sol , pieprz,kminek , mak albo ziarna sezamu.



Przygotowanie :


Nagrzać piekarnik do 180 st.
Masło lekko rozpuścić ( twarde ciężko się zagniata). Z wszystkich składników zagnieść ciasto.Wsadzić do lodówki na ok. godzinę. Rozwałkować i albo pokroić na małe prostokąty lub trójkąty , albo użyć prostokątnej foremki do ciastek.Wyłożyć blachę pergaminem.Ułożyć na niej krakersy.Delikatnie osolić i popieprzyć.Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem lub wodą . Posypać część kminkiem , część makiem i sezamem. Jak komu odpowiada :) Ja używam też ziół prowansalskich.Piec ok 12-15 min w temperaturze 180st . Krakersów wychodzi sporo, można je przechowywać kilka dni w szczelnym blaszanym pudełku.

Smacznego:)














Zapraszam do komentowania :)
Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Hahah:) No tak - mój miał kupić natkę kopru a kupił korzeń kopru włoskiego :)))) A krakersy mistrzostwo świata - dodaje do ulubionych :)Ella

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi:) Oni są z Marsa - naprawdę ;) Wypróbuj , są pyszne:)Pozdrowienia.

      Usuń
  2. Super sprawa.Na jaką mniej więcej grubość mam rozwałkować ciasto ? Pozdrawiam.Agnieszka. Ps. Świetna strona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maksymalnie na 0,5 cm - najlepiej jeszcze cieniej , będą bardziej chrupiące :) Bardzo mi miło i zapraszam częściej.Dziękuję .Pozdrawiam poniedziałkowo :)

      Usuń
    2. Wychodzą bardzo suche jak są cieńsze ...

      Usuń
    3. To zależy jakie chcesz żeby byly. Wg gustu. Jak schowasz je do metalowego pudelka na 2 dni to zmiękną-jak pierniki.

      Usuń
  3. Jestem "pożeraczką" krakersów i paluszków .Nigdy nie próbowałam robić sama i nie wiedziała,że to takie proste!:) Jutro próbuje! Pozdrawiam. Żaneta

    OdpowiedzUsuń
  4. Hihi:) Świetnie - warto spróbować :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. "Polubiam " stronę :) przepisy są super :) Zazia

    OdpowiedzUsuń
  6. Z przyjemnością nominowałam Cię do zabawy jaką jest Liebster Blog :) Po szczegóły zapraszam tu: http://shiralkucharzy.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę świetny przepis!
    ANITA


    OdpowiedzUsuń

Jeżeli wpisujesz się anonimowo , bardzo Cie proszę o podpisanie się choć z imienia . Będzie mi milo gdy będę wiedziała komu odpowiadam :) Dziękuję za komentarze .Janitta

Polub mnie na FB :)