sobota, 10 listopada 2012

Zupa serowa z czerwonym winem .

Danie to w naszym domu, dumnie dołączyło do kanonu - "Kiedy znowu będzie ? " Wszyscy pokochali je od pierwszej łyżki :) Ponieważ znam wśród swoich przyjaciół osoby nie lubiące cebuli i czosnku - dla Was alternatywa. Zamiast cebuli zróbcie zasmażkę z samej mąki i bulionu a grzanki na końcu posmarujcie samym masłem :)


Składniki:


  • 200 g startego żółtego sera typu Cheddar (może być też Ementaler)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki śmietany ( kremówki albo do zup)
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła ( do posmarowania grzanek )
  • 3 łyżki półwytrawnego czerwonego wina
  • 1 litr rosołu wołowego ( może być z kostki )
  • z tego litra rosołu odlejcie od razu niecałą połowę szklanki
  • ok 8 kromeczek grzanek kupnych (sucharów , lub chleba tostowego)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól , pieprz
  • Natka pietruszki i kopru.



Przygotowanie :

Bulion przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia.W tym czasie zrumienić drobno posiekaną cebulkę na oliwie ( nie przysmażając jej za bardzo) Do cebulki dodajemy mąkę cały czas mieszając  , po ok minucie zalewamy to bulionem ze szklanki ( który wcześniej odlaliśmy ).Cały czas mieszając czekamy aż bulion wyparuje. Tak przygotowaną zasmażkę, wlewamy do wrzącego  bulionu. Gotujemy ok 5 min na dużym ogniu.Zmniejszamy ogień i powoli cały czas mieszając dodajemy starty ser. Czekamy aż się całkowicie rozpuści. Zdejmujemy garnek z gazu , dolewamy wino i mieszamy . Na koniec delikatnie dodajemy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Grzanki wcześniej nasmarować masłem , natrzeć czosnkiem i odgrzać w piekarniku lub na patelni. Zupę przyozdabiamy pietruszką i koperkiem , na wierzch kładziemy ciepłą grzankę.
Smacznego ! :)

Zapraszam do komentowania .











:)

10 komentarzy:

  1. Pyszota! dziś próbuje ! :) Ella

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszła genialna!:) niedługo powtórka bo moje chłopaki chcą więcej:) Dziękuję za super przepis! Buziole.Ella

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę kochana:) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ale smacznie wygląda , muszę wypróbować:)Zazia

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzimy, że idziemy w podobnym rytmie kulinarnym :D

    http://www.kuchennedyfuzje.pl/zupy/zupa-cebulowa-z-serem-gruyere/

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli wpisujesz się anonimowo , bardzo Cie proszę o podpisanie się choć z imienia . Będzie mi milo gdy będę wiedziała komu odpowiadam :) Dziękuję za komentarze .Janitta

Polub mnie na FB :)