czwartek, 15 listopada 2012

Łosoś norweski na parze .

Od pół roku żywię się w ten sposób i 6 kilogramów pożegnałam z uśmiechem :)
Danie jest pyszne i zdrowe a przede wszystkim niskokaloryczne.Na początku mówiłam sobie , że jest zbyt banalne na bloga ale po prośbach znajomych muszę je tu umieścić  :) Dla mnie , łosoś norweski jest królem wśród ryb , bez względu na to czy podamy go jako najbardziej wykwintne danie , czy w najprostszy sposób tak jak tutaj - nigdy nie traci  swojej wspaniałości :)


Składniki :

0,5 kg łososia norweskiego
2 czerwone papryki
kalafior
brokuł
1,5 łyżki stołowej ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
pół cytryny
sól


Przygotowanie :


Jeżeli nie posiadamy parowara musimy zaopatrzyć się w nakładkę uniwersalną do gotowania na parze.

Łososia umyć , natrzeć wyciśniętym czosnkiem i ziołami. Skropić cytryną i odstawić do lodówki na 10 min.
Paprykę oczyścić i sparzyć , kalafior i brokuł umyć i podzielić na różyczki.
Do pierwszej miski wsadzam warzywa do drugiej łososia.
Parowar ustawiam na 18 min. Po skończeniu układam warzywa na talerzu i lekko solę zmieloną solą morską. W nakładce na garnek , danie to robi się szybciej - ok 9-12 min.
Polecam- obiad szybki i dietetyczny.
Na deser robię często jabłko lub gruszkę z cynamonem - również z parowara :)

Smacznego!














16 komentarzy:

  1. Pora kupić parowar bo wygląda genialnie :)Ella

    OdpowiedzUsuń
  2. Też ostatnio robiliśmy łososia na parze :) http://www.kuchennedyfuzje.pl/danie-glowne/ryby/filet-z-lososia-gotowany-na-parze-z-jajkiem-w-koszulce/

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna sprawa i jaka oszczędność czasu:) Super blog:)Agnes

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak! :) z przygotowaniem 25 min:) Dziękuję i zapraszam częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeglądałam ostatnio mnóstwo przepisów z łososiem,ale na zadnym sie tak nie obśliniłam :) Wszystko to co uwielbiam a i zmotywowałaś mnie tymi 6 kilogramami :)Zazia

    OdpowiedzUsuń
  6. Dania z parowaru są naprawdę pyszne>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż to,dlatego nie rozumiem dlaczego wciąż tak wiele ludzi broni się przed parowaniem:) Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Wygląda przepysznie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. I tez tak smakuje :) Pozdrawiam również:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo podoba mi się taki sposób podania łososia:) Wygląda bardzo smakowicie :) Małgosia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję,milo mi:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo smacznie i jestem również przekonany, że na pewno tak samo smakuje. Polecam również wykonanie łososia z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/krakersy-z-nasion-z-wedzonym-lososiem-mowi-z-zielonym-serkiem-i-piklami-warzywnymi/i jestem pewny, że każdemu zasmakuje to rybne danie.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli wpisujesz się anonimowo , bardzo Cie proszę o podpisanie się choć z imienia . Będzie mi milo gdy będę wiedziała komu odpowiadam :) Dziękuję za komentarze .Janitta

Polub mnie na FB :)