Składniki :
4 serki homogenizowane - waniliowe.
2 opakowania galaretki pomarańczowej.
1 paczka biszkoptów okrągłych.
2 duże pomarańcze.
1 male opakowanie żelatyny spożywczej.
3/4 szklanki rodzynek.
Mała tortownica , folia aluminiowa.
Przygotowanie :
Rodzynki zalewamy wrzątkiem by zmiękły.
Na dnie tortownicy umieszczamy folie aluminiowa - zabezpieczam tak sernika by nie wyciekał przed tym jak stęgnie.
Układamy biszkopty .
Serki homogenizowane mieszamy w miseczce . 0,5 l wody gotujemy i zdejmujemy z gazu , rozpuszczamy 5 małych łyżeczek żelatyny . Łączymy żelatynę z serkami energicznie mieszając . Dodajemy rodzynki .Sernik zrobi się rzadki .
Wlewamy masę do tortownicy i odstawiamy do lodówki na ok 1,5 - 2 godzin. Po ok godzinie wyjmujemy go na chwile wy ułożyć pokrojone pomarańcze - delikatnie je przyciśnijcie do sernika , dzięki temu podczas wlewania galaretki nie będą pływały.Odstawiamy ponownie do lodówki na jakieś 35-40 min.W tym czasie przygotowujemy galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia. Po upłynięciu czasu odpowiedniego do stegniecia sernika , zalewamy go galaretka i odstawiamy na kilka godzin.
smacznego :)
Taki sernik to jest coś:-) dawno nie robiłam...
OdpowiedzUsuńŚwietne rozwiązanie na niedzielny deser :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo kiedy przychodzimy na sernik do pani?
OdpowiedzUsuńJeszcze jest - ale jak sie jutro moja męska polówka do bierze to może być rożnie :))
OdpowiedzUsuńtaki sernik smakuje pysznie o każdej porze roku!:-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Pozdrawiam
Usuńale pyszności;)
OdpowiedzUsuńWitam, chcialam stwierdzic ze nie piszemy: zabezpieczamy sernikia" ale .....sernik., stegnie lecz stezeje, a wode zdejmujemy z ognia, a nie z gazu.
OdpowiedzUsuńTak samo jak nie piszemy " chcialam stwierdzic ze " i "sernikia" a po za tym przed " że " stawiamy przecinek. Dzięki Bogu nie uczysz dzieci ... Uff ... Jak widać nikomu wcześniej to nie przeszkadzało , więc idź trollić gdzie indziej. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńa serki homogenizowane to jaka gramatura 200g?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń