wtorek, 21 lutego 2012

Farfalle i fusilli z warzywami w sosie pesto .

Kolejny obiad który w naszym domu znika w mgnieniu oka. Mimo , iż  lubimy mięso , to jadamy je bardzo rzadko .Warzywa  królują :)
 Danie to poznałam dawno temu od pewnego Marco Pasquale , przemiły Włoch którego w zamian za ten przepis, nauczyłam robić pierogi ze szpinakiem :) po malej modyfikacji jadamy je tak :)

Składniki :

2,5 szklanki makaronu farfalle ( może być mały kolorowy , może być zwykły duży)
1,5 szklanki makaronu fusilli (kolorowe świderki)
3 papryki w rożnych kolorach.
3 duże pomidory
1 szklanka oliwek zielonych .
2 średnie cebule .
1 łyżeczka Curry
2 łyżki stołowe zielonego pesto ( my robimy sami , ale może być kupne )
1,5 łyżeczki kminku
Naczynie żaroodporne
Oliwa


Przygotowanie :


Makaron ( oba razem)  gotujemy al dente , zlewamy i polewamy zimna woda by się nie posklejał.
Nastawiamy piekarnik na 180 st C.
Cebulkę szklimy na patelni , dodajemy pokrojone pomidory ( ja obieram ze skorki , ale to wg gustu ), mieszamy , dodajemy pokrojone papryki , dusimy 2 min , dodajemy przekrojone na polówki oliwki. Dusimy całość pod przykryciem ok 8 min,  na średnim ogniu. Dodajemy kminek, curry i pesto. Mieszamy i dusimy jeszcze 5-8 min.

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy makaron , zalewamy duszonymi warzywami z pesto , mieszamy , przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 15 - 20 min. Można posypać świeżą bazylia ..mniam :)

Smacznego :)










Pozdrawiam :)





4 komentarze:

  1. Ojej ! nie znałam tego dania , mam obiad na jutro :) Pozdrawiam Ella.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze sie Elusiu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.Mam pytanie.Na ile mniej więcej osób jest ta porcja ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tych składników u nas najada się 5 osób.Pozdrawiam ;)

      Usuń

Jeżeli wpisujesz się anonimowo , bardzo Cie proszę o podpisanie się choć z imienia . Będzie mi milo gdy będę wiedziała komu odpowiadam :) Dziękuję za komentarze .Janitta

Polub mnie na FB :)