czwartek, 24 stycznia 2013

Pyszne pączki z budyniem - w sam raz na tłusty czwartek:)


Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami , więc pora na coroczny specjał tego dnia.
Przepis ten jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam i zawsze się sprawdza.


Składniki na pączki :


  • 0,5 kg mąki
  • 125 dag cukru
  • 150 dag masła
  • 5 jajek
  • 0,5 litra mleka
  • 5 dag drożdży ( świeżych )
  • sól
  • Olej i margaryna do smażenia.



Przygotowanie :

Z ciepłego ( nie gorącego) mleka , drożdży i połowy mąki wykonać rozczyn.Odstawić na ok godzinę w ciepłe miejsce ,aż trochę podrosną.Dodajemy roztrzepane jajka, cukier,sól,resztę mąki i rozpuszczone i ostudzone masło.Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia - ok 30 min. Gdy wyrośnie odkrawamy po kawałku formujemy placek i nakładamy do środka budyń. Z placka tworzymy "sakiewkę" a następnie formujemy kulkę.Kulki układaj na posypanej mąką blasze.Przykryj i pozostaw do podrośnięcia. Kiedy podrosną smaż na gorącym oleju nakłuwając je delikatnie by dobrze dosmażyły się w środku.Polać lukrem,lub posypać cukrem pudrem.























Składniki na budyń :


  • 0,5 l mleka
  • 15 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 dag mąki
  • 5 żółtek



Przygotowanie :

Mąkę wymieszać z częścią cukru i cukru waniliowego - rozprowadzić częścią mleka , dodać żółtka - wymieszać. Pozostałą część mleka zagotować-dodać cukier - dodać rozprowadzone mąką żółtka z mlekiem i mieszając zagotować.Pozostawić do ostygnięcia.











Smacznego:)


34 komentarze:

  1. No ,Justyna poszalałaś.Pączki wyszły super.A co do przepisu to robie ciasto podobnie jak ty.I rzeczywiście zawsze wychodzą piękne pączki.
    Jola Plottke

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość przepisow jest podobna Jolus :)Buziole:)

      Usuń
  2. Ojej:) Ale nabrałam ochoty na te pyszności...aaa:) Małgosia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy Ty masz męża?? :P bo jakby co idę jak dym:) Radek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro robię pączki z Twojego przepisu:) Kama

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekam na relacje jak wyszły:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. A po co dodajesz margarynę do smażenia? Wystarczy przecież sam olej - margaryna to sztucznie utwardzony tłuszcz roślinny, nie widzę sensu ponownego roztapiania i dodawania do oleju, który sam w sobie jest zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margaryna często zapobiega szybkiemu przypalaniu oleju.Pozdrawiam.

      Usuń
  7. A jak chce do budyniu (budynia) dodac whisky to w ktorym momencie powinnienem to zrobic? Cinek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam i są pyszne :) Dziękuję ,muszę wypróbować inne Twoje przepisy :-) Atinka

    OdpowiedzUsuń
  9. Super :) Bardzo się ciesze:) Zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jutro korzystając z Twojego przepisu będę robić pączusie na tłusty czwartek! :D wyglądają super w Twoim wykonaniu :) Zapraszam też do mnie na bloga, choć nie jest o tematyce kulinarnej ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Juz byłam kochana i będę odwiedzać z mila chęcią :)Powodzenia w pieczeniu pączków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Własnie skonczylam. Sa pyszne ;)Musze je schowac bo nie wytrwają to jutra ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahah:) Bardzo się ciesze :) Ja jestem w trakcie robienia porcji na jutro - tym razem z konfitura śliwkową:)

      Usuń
  13. Pączusie pyszne i piękne.♥☺ (: A czy da się zrobić takie z czekoladowym budyniem? Jak tak to trzeba dosypać do niego kakao, wiórki czekoladowe czy co? A można coś dodać do budyniu np.wiórki kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne,że tak. Nadzienie do pączków ogranicza tylko wyobraźnia :) Pozdrawiam i smacznego Tłustego czwartku :)

      Usuń
  14. Hejka Janitta!!! Jestem Karolina. Naprawdę bardzo dziękuję za przepis, pączki wyszły świetne i pięknie wyglądają z posypką (: Dołączam się do pytania: czy można zrobić tam budyń czekoladowy?

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, ile pączków wychodzi z przepisu powyżej ? Pozdrawiam :) <3

    OdpowiedzUsuń
  16. 1 dag = 10g
    Brakuje octu lub alkoholu!

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie dodaje alkoholu ani octu do pączków. Ten wykrzyknik jest tu zbędny.

    OdpowiedzUsuń
  18. ile ma być tego cukru? czy aby na pewno 125 dag

    OdpowiedzUsuń
  19. ciasto zrobione zgodnie z przepisem i podanymi miarami nadaje się na naleśniki niestety, nie wiem co jest źle przepis czy ja coś robię nie tak

    OdpowiedzUsuń
  20. The King Casino - Ventureberg
    The King Casino is https://octcasino.com/ owned by British casino 스포츠 토토 사이트 operator Crown Resorts and operated by 도레미시디 출장샵 Crown Resorts. It https://deccasino.com/review/merit-casino/ is ventureberg.com/ owned by British ADDRESS: CASTLE

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli wpisujesz się anonimowo , bardzo Cie proszę o podpisanie się choć z imienia . Będzie mi milo gdy będę wiedziała komu odpowiadam :) Dziękuję za komentarze .Janitta

Polub mnie na FB :)