środa, 16 stycznia 2013

Pasztet na zimno z ziołami i whisky.


Wszystkiego dobrego w Nowym Roku kochani , w końcu ogarnęłam się po operacji i wróciłam do kuchni na dobre. Dziś coś szybkiego , smacznego na kolacje i śniadanie. Fajne gdy wpadną goście.



Składniki :


  • 150 g masła
  • 250 g wątróbki wieprzowej
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 2 średnie cebule
  • 1 posiekany lub zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki estragonu
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 kuleczki ziela angielskiego ( zmielone lub drobno zmiażdżone )
  • 3 łyżki stołowe whisky





Przygotowanie :

W rondlu lub na patelni rozpuszczamy 100 g masła .Dodajemy posiekaną cebule i czosnek - szklimy nie rumieniąc ok 4 min. Następnie dodajemy zioła , sól i pieprz , mieszamy. Dodajemy oczyszczoną , umytą i osuszoną wątróbkę i smażymy cały czas mieszając ok 8-10 min. Na koniec dodajemy whisky , mieszamy i zdejmujemy z gazu. Przelewamy wszystko do głębokiego naczynia i miksujemy lub blendujemy . Przekłamy do miseczki .Pozostawiamy do ostygnięcia. Rozpuszczamy pozostałe masło i zalewamy nim pasztet.Przystrajamy zieloną pietruszką lub świeżą bazylią. Zakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce na 3-6 godzin a najlepiej na całą noc. Pasztet świetnie smakuje zarówno ze świeżym pieczywem jak i z grzankami. Doskonale komponuje się smakowo z żurawiną.

Smacznego :)












:)

Domowy Wyrób

16 komentarzy:

  1. Nareszcie jesteś! :) A pasztety uwielbiam - wyprobuje :) Ella

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też się ciesze, ze mogę znów gotować:)) Buziol

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota :) Julia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, własnie zjedliśmy sobie po kawałku chleba z tym pasztetem i pomidorkiem.Mniam!:)

      Usuń
  4. Małżon lubi whisky, może polubi i w pasztecie. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heheh:) Na pewno mu zasmakuje tak jak mojemu :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Ciekawy ten pasztet :) Musze wypróbować:) Małgosia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Whisky do pasztetu? Mój facet by oszalał :) Świetny dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Alkohole są doskonałymi dodatkami do dan:) Na pewno Mu się te pasztet spodoba :)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Heheh:) Widze,ze whisky wszystkich przekonuje :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Dołączam do listy " zrobić" :) Pozdrawiam.Radek

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejny fajny pomysł na wątróbkę dla mjego M. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. heheh:) Ciesze się :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli wpisujesz się anonimowo , bardzo Cie proszę o podpisanie się choć z imienia . Będzie mi milo gdy będę wiedziała komu odpowiadam :) Dziękuję za komentarze .Janitta

Polub mnie na FB :)