wtorek, 29 stycznia 2013

Pyszna kremowa zupa czosnkowa z winem i ziołami.

Pora roku jak każdy wie, niełaskawa dla ciepłolubnych a my do nich należymy. Często wspomagamy się rozgrzewającymi zupami . Zupa ta jest bardzo sycąca , polecam ją przy przeziębieniach. Można do niej dodać białą kielbasę , czasem kiedy zostaje mi jej trochę z poprzedniego dania , drugiego dnia robię właśnie tę zupę.


Składniki :


  • 8 dużych ząbków czosnku
  • 2 małe cebule
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 serki topione śmietankowe ( po 90 g jeden)
  • 1 litr + jedna pełna szklanka bulionu drobiowego.
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki stołowe śmietany do zup
  • sól , pieprz
  • 1 łyżka stołowa tymianku
  • 1 łyżka stołowa bazylii
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • odrobina oliwy do smażenia
  • pęczek szczypiorku.
  • Kilka grzanek




Przygotowanie :

Cebulę obrać i posiekać . Czosnek obrać i zmiażdżyć. Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę zeszklić na oliwie , dodać czosnek. Po ok 2 min dodać ziemniaki . Smażyć ok 5 min cały czas mieszając. Dolać wino , pół szklanki bulionu , zioła i majeranek - dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 10-12 min co chwilę mieszając by ziemniaki nie przywarły do dna patelni.Zawartość patelni odstawić do ostudzenia.
Do rondelka wlać drugą połowę szklanki bulionu , dodać pokrojone serki topione - rozpuścić mieszając. Nie przejmujcie się jeżeli serki nie do końca się rozpuszczą o razu , zrobią to później.
Zawartość patelni zblendować , dodając powoli rozpuszczone serki. Bulion przelać do garnka , dodać zmiksowane warzywa z serkami i gotować ok 15 min , często mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę rozrobioną wcześniej 3 łyżkami zupy ,doprawiamy solą i pieprzami . Dodajemy posiekany szczypior.
Smacznego ! :)























Smacznego:)

Zimowe szaleństwa

8 komentarzy:

  1. Ojej ,ale pysznie wygląda :)Ella

    OdpowiedzUsuń
  2. I tak smakuje kochana. Jest genialna ;)buziol

    OdpowiedzUsuń
  3. W am raz dla mnie:)Uwielbiam czosnek:) Małgosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak :) Idealna dla zjadaczy czosnku :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. A czy serki topione się nie zważą w zupie ?Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba szybko wymieszać po dodaniu do bulionu zmiksowanych warzyw i serków.Pozdrawiam

      Usuń

Jeżeli wpisujesz się anonimowo , bardzo Cie proszę o podpisanie się choć z imienia . Będzie mi milo gdy będę wiedziała komu odpowiadam :) Dziękuję za komentarze .Janitta

Polub mnie na FB :)