niedziela, 20 stycznia 2013

Kotlety z kiszonej kapusty z boczkiem.

Kotleciki te są dosyć czasochłonne ale smaczne.Zwłaszcza gdy znudzą nam się tradycyjne mielone , czy schabowe :)



Składniki :


  • 3 suszone grzybki
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki bulionu grzybowego
  • 2 duże cebule
  • sól , pieprz,kminek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 2 jaja
  • Bułka tarta
  • Oliwa do smażenia



Przygotowanie :

Grzyby zalej  wrzątkiem ( 1/2 szklanki) i pozostaw by zmiękły. Kapustę opłucz zimną wodą odcedź i włóż do garnka. Dodaj ziele angielski,kminek, majeranek i liście laurowe. Zalej bulionem i wodą z grzybów - dolej wody by kapusta była przykryta.Duś na małym ogniu do miękkości. Usmaż pokrojony boczek,zeszklij cebulę i dodaj do kapusty. Wymieszaj i duś dalej.Po ok 15 min zrób zasmażkę z masła i mąki i dodaj to kapusty.Wymieszaj ,zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia na durszlaku - by jednocześnie się odcedzała.Zawartość durszlaka zmiel maszynką , dopraw solą i pieprzem.Wbij dwa jaja i dodaj tyle bułki tartej by móc formować kotleciki.Panieruj w bułce tartej i smaż na złoto.Kotleciki pasują i do ziemniaczków i do sałatki. Jak kto woli. Dla osób nie jadających mięsa - wersja bez boczku.
















Smacznego:)



5 komentarzy:

  1. Jak nam się znudzi schabowy lub mielone,,polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kapustę kiszona. Chętnie wypróbuje :)Ella

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie to wygląda ;) Małgosia

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli wpisujesz się anonimowo , bardzo Cie proszę o podpisanie się choć z imienia . Będzie mi milo gdy będę wiedziała komu odpowiadam :) Dziękuję za komentarze .Janitta

Polub mnie na FB :)