czwartek, 6 listopada 2014

Sucharki z sera Grana Padano z ziołami.


Jesienne wieczory bywają szare i zimne . U nas gdy tylko Junior zgodzi się zasnąć wypiwszy hektolitry mleczka , siadamy na sofie , przykrywamy się kocem , pijemy wino i jemy ... no właśnie co jemy ?
Otóż dokładnie to co teraz Wam przedstawię. Moja kuchnia jest niczym laboratorium - ciągłe eksperymenty ... na szczęście smaczne eksperymenty :)


Składniki :


650 g mąki pszennej
4 jaja
250 ml mleka 3,2%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g startego sera Grana Padano ( ew może być Parmezan )
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
0,5 łyżeczki estragonu
1 łyżka stołowa soli
150 g masła ( miękkiego)
pieprz czarny do smaku

blacha do pieczenia

1 jajko i 3 łyżeczki sera odkładamy na bok.


Przygotowanie :

Mąkę , zioła,ser,sól,proszek , sodę , pieprz i masło ugniatamy dokładnie palcami aby masło połączyło się z resztą składników.Piekarnik nagrzewamy do 180 st . Do jajek dodajemy mleko, miksujemy lub ubijamy trzepaczką  , dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Całość wyciągamy na posypany mąką blat lub stolnicę. Zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto kroimy na 5 równych części i formujemy ok 25-30 cm wałeczki. Układamy je na blasze ( nie natłuszczamy jej ) i lekko poklepujemy żeby je " spłaszczyć " .
Smarujemy odłożonym jajkiem i posypujemy serem. Pieczemy ok 35-40 min w 180 st. Gdy upłynie ten czas , wyciągamy bagietki , odstawiamy do ostudzenia na 5-10 min . Temperaturę piekarnika redukujemy do 160 st. Ostudzone bagietki kroimy w kawałeczki i układamy na blasze. Pieczemy jeszcze 35 min - po 15 min odwracając je spodem do góry. Gdy upłynie wyznaczony czas. Sucharki pozostawiamy do ostudzenia na jakieś 15 min.
Smacznego! :)



  













Smacznego:)



10 komentarzy:

  1. A toś mi teraz smaka narobiła :) Kurczę ten Grana Padano drogi jak diabli jest - no ale spróbuję i dam znać :) Ella

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt. Tani nie jest. Ale warto;) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. O smaczne. Takie większe krakersy;) pozdrawiam

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis.Pozdrawiam :) aGusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny dla fanów sera i wina;) pozdrawiam

      Usuń
  4. fantastyczna naturalna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezła przekąska na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż to , a jesienne wieczory coraz dłuższe będą więc warto się pocieszać :) Pozdrawiam

      Usuń

Jeżeli wpisujesz się anonimowo , bardzo Cie proszę o podpisanie się choć z imienia . Będzie mi milo gdy będę wiedziała komu odpowiadam :) Dziękuję za komentarze .Janitta

Polub mnie na FB :)