wtorek, 20 marca 2012

Kiełbasa " Biała " zapiekana z serem i kminkiem.

Polecam ten sposób przygotowania ,  na co dzień , jako szybki obiad lub kolacja  - a w Święta , jako część Wielkanocnego śniadania . Danie łatwe , ale bardzo zjawiskowe. Jak w większości polskich domów , u mnie również -  " biała "  była i jest królową Wielkanocy i nie wyobrażam sobie tych Świąt bez niej .
 Smacznego kochani :)

Składniki :


  • 6 dużych kiełbas " białych "
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Kminek
  • Opakowanie Serka topionego w plastrach ( czysty lub np. z ziołami )
  • 6 bardzo cienkich  plastrów sera żółtego  ( ementaler , gouda ... co macie )
  • Natka pietruszki
  • 1 jajo


Papier do pieczenia.


Przygotowanie :

Kiełbasę białą obgotowujemy ok 25 min , studzimy i pozbawiamy osłony ( flaka)
Ciasto francuskie rozwałkowujemy , kroimy na 6 dużych jednakowych prostokątów.
Kiełbasę biała zawijamy plasterkiem sera żółtego kładziemy na prostokącie ciasta francuskiego , posypujemy kminkiem i zawijamy jeszcze raz serem topionym. Powoli zawijamy cala kiełbaskę w cieście francuskim , zawijamy końce , układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Z każda kiełbaska postępujemy tak samo. Ułożone na blasze kiełbasy z ciastem , nacinamy co ok 2 cm, smarujemy rozmąconym jajem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Pieczemy ok 35 min . Przy podaniu posypać pietruszka zielona.

U nas podajemy zawsze dodatkowo dip koperkowo-czosnkowy. Pycha ! :)


Smacznego :)










 Zapraszam do komentowania :)

8 komentarzy:

  1. Oryginalny sposób na białą kiełbasę, a ostatnio szukałam jakiegoś nowego pomysłu właśnie :)
    http://mopswkuchni.wlodarczyki.net/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe:) Ciesze się , ze trafiłam :) Pyszna jest ta przekąska:) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Uwielbiam te Twoje cuda :) Ella

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna sprawa , ja też szukałam ostatnio czegoś nowego na stół wielkanocny :) Dziękuje. Molly

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi milo , ze bylam pomocna :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukałam nowych przepisów na białą kiełbasę i sam mnie znalazł:) Bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo sie ciesze ,mam nadzieje ,ze sie przyda ;-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli wpisujesz się anonimowo , bardzo Cie proszę o podpisanie się choć z imienia . Będzie mi milo gdy będę wiedziała komu odpowiadam :) Dziękuję za komentarze .Janitta

Polub mnie na FB :)