czwartek, 1 marca 2012

Piersi z kurczaka w kurkach z majerankiem i kapustą po bawarsku.

Obiad zwyczajny lecz dostojny . Bardzo lubimy drób , często tez jemy kapustę pod wieloma postaciami.
To praktycznie dwa przepisy połączone w danie , do tego podałam tez deser który znajdzie się w następnym poście :)

Składniki do piersi z kurkami :

  •  35 dag świeżych kurek ( ja zamroziłam zebrane w zeszłym roku )
  • Zamiast sezonowych grzybów można tez użyć tej samej ilości pieczarek, są łatwiej dostępne.
  • 4 duże piersi z kurczaka
  • 5 szalotek 
  • 0,5 szklanki bulionu grzybowego 
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki.
  • pęczek kopru
  • oliwa
  • majeranek, sol,pieprz i curry


Składniki do kapusty po bawarsku :


  • Połowa dużej lub cała mała główka białej kapusty.
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • sol ,pieprz 
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 2 łyżki stołowe octu winnego białego.


Przygotowanie :
Zawsze zaczynam od kapusty , ponieważ nie musi być bardzo gorąca przy podaniu.

Boczek wędzony kroimy w drobna kostkę i smażymy na łyżce oliwy , dodajemy cukier i karmelizujemy go.
Dodajemy posiekana kapustę , smażymy ja ok 8 min co chwile mieszając by się nie przypaliła.
Doprawiamy kapustę kminkiem,majerankiem , sola i pieprzem . Zalewamy bulionem i octem winnym. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok 20 min. Po upływie tego czasu odkrywamy kapustę i smażymy jeszcze 6-8 min by odparowały soki. Często mieszamy.
Kapustę zdejmujemy do naczynia i zakrywamy folia spożywczą.

Piersi z kurczaka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem.
Obtaczamy sola ,pieprzem , curry i majerankiem .

Odstawiamy na bok ( nie do lodówki)

Szalotki kroimy w piórka i szklimy na oliwie , kurki ( pieczarki ) wrzucamy do szalotek , doprawiamy łyżeczką majeranku , sola i pieprzem . Smażymy wszystko ok 8-10 min . Dodajemy śmietanę kremówkę, bulion i posiekany koper , smażymy ok 4 min ciągle mieszając , czekamy aż bulion trochę odparuje i sos stanie sie gęściejszy .
Sos przelewamy do miseczki zakrywamy folia.

Piersi z kurczaka wysmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie , często przewracając i nakłuwając .Po ok 10-12 min wyłączamy gaz.

Na talerz wykładamy 2 łyżki sosu na niego kładziemy ciepłą pierś , ponownie przykrywamy ja sosem. Obok nakładamy porcje kapusty .

Smacznego :)














Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł z tym mieszaniem przepisów i tworzeniem takich pysznych dan . Gratuluje :) Wygląda wyśmienicie :) Zosia

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sprawa, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje :) Ale kto pisze ???Pozdrawiam również :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowane i pyszne ! dziękuję :) Kasik

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli wpisujesz się anonimowo , bardzo Cie proszę o podpisanie się choć z imienia . Będzie mi milo gdy będę wiedziała komu odpowiadam :) Dziękuję za komentarze .Janitta

Polub mnie na FB :)