Składniki :
- 8 dużych ząbków czosnku
- 2 małe cebule
- 6 dużych ziemniaków
- 2 serki topione śmietankowe ( po 90 g jeden)
- 1 litr + jedna pełna szklanka bulionu drobiowego.
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 3 łyżki stołowe śmietany do zup
- sól , pieprz
- 1 łyżka stołowa tymianku
- 1 łyżka stołowa bazylii
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- odrobina oliwy do smażenia
- pęczek szczypiorku.
- Kilka grzanek
Przygotowanie :
Cebulę obrać i posiekać . Czosnek obrać i zmiażdżyć. Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę zeszklić na oliwie , dodać czosnek. Po ok 2 min dodać ziemniaki . Smażyć ok 5 min cały czas mieszając. Dolać wino , pół szklanki bulionu , zioła i majeranek - dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 10-12 min co chwilę mieszając by ziemniaki nie przywarły do dna patelni.Zawartość patelni odstawić do ostudzenia.
Do rondelka wlać drugą połowę szklanki bulionu , dodać pokrojone serki topione - rozpuścić mieszając. Nie przejmujcie się jeżeli serki nie do końca się rozpuszczą o razu , zrobią to później.
Zawartość patelni zblendować , dodając powoli rozpuszczone serki. Bulion przelać do garnka , dodać zmiksowane warzywa z serkami i gotować ok 15 min , często mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę rozrobioną wcześniej 3 łyżkami zupy ,doprawiamy solą i pieprzami . Dodajemy posiekany szczypior.
Smacznego ! :)
Smacznego:)